HANDEL’S MESSIAH:HALLELUJAH AND THE HYMN OF KASSIANI SUNG AT EASTER

Dear Friends

Happy Easter and Happy celebration of the Resurrection with wishes of love and good health for us all. Best wishes also to all those celebrating their name day.

We are in the Holy Week of Easter and I wish that the Resurrection of Christ will bring redemption to all our souls! Jesus Christ  taught us to love each other, and we crucified him in return!

                     HANDEL’S MESSIAH: HALLELUJAH 

Let us enjoy a beautiful Oratorio, HANDEL’S MESSIAH Hallelujah composed by the composer George Frederic Handel who was born in Germany in 1685 and later moved to London and in 1727 became a British citizen. Handel’s Messiah is a musical masterpiece written in English.It is not a typical Oratorio, as there are no characters or dialogue, It is rather a lyrical meditation on the life of Jesus Christ as the messiah, beginning with the prophecies of Isaiah and moving from the birth of Christ through his life and works. The Messiah is a significant oeuvre and a true gift of musical and spiritual expression that uplifts our hearts and connects our souls to heaven.

                    THE HYMN OF KASSIANI

Αγαπητοί Φίλοι και φίλες 

Είμαστε στη Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα  και εύχομαι η Ανάσταση του Χριστού να φέρει την λύτρωση στις ψυχές όλων μας! Ο χριστός μας δίδαξε να αγαπάμε ο ένας τον άλλον και εμείς τον σταυρώσαμε! Χρόνια Πολλά, Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση σε όλους μας με αγάπη και υγεία. Επίσης Χρόνια Πολλά σε όλους και όλες που γιορτάζουν την ονομαστική τους εορτή. 

                            ΤΟ ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ ΤΟΥ ΧΕΝΤΕΛ ΜΕΣΣΙΑ

Ας απολαύσουμε ένα όμορφο Ορατόριο, το Αλληλούια του Χέντελ Μεσσία από τον συνθέτη George Frideric Handel, ο οποιος γεννήθηκε στη Γερμανία το 1685 και αργότερα μετακόμισε στο Λονδίνο και το 1727 έγινε Βρετανός πολίτης. Το Χέντελ Μεσσία είναι ένα μουσικό αριστούργημα γραμμένο στα αγγλικά. Δεν είναι ένα τυπικό ορατόριο, καθώς δεν υπάρχουν χαρακτήρες ή διάλογοι, είναι μάλλον ένας λυρικός διαλογισμός για τη ζωή του Ιησού Χριστού ως μεσσίας, ξεκινώντας από τις προφητείες του Ησαΐα και προχωρώντας από η γέννηση του Χριστού μέσα από τη ζωή και τα έργα του. Ο Μεσσίας είναι ένα σημαντικό έργο και ένα αληθινό δώρο μουσικής και πνευματικής έκφρασης που ανυψώνει τις καρδιές μας

                        ΤΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ 

Την Μεγάλη Τρίτη ψάλλεται το τροπάριο της Κασσιανής σε όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες. Θεωρείται ένα από τα ωραιότερα τροπάρια της εκκλησιαστικής υμνολογίας. Η μελωδική φωνή του Πέτρου Γαϊτάνου αγγίζει τη ψυχή όλων μας και προκαλεί συγκίνηση, δέος και γαλήνη. Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό δημιούργημα του θεού που μηλάει, κλαίει και γελά! Σύμφωνα με την παράδοση, ο αυτοκράτορας Θεόφιλος αγαπούσε την Κασσιανή, όμως δεν την παντρεύτηκε ποτέ. Η Κασσιανή έζησε τον 9ον αιώνα στη Κωνσταντινούπολη την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ήταν ποιήτρια, υμνογράφος και άφησε μεγάλη 

παρακαταθήκη στην ορθόδοξη εκκλησία. Αφοσιώθηκε στον θεό, έχτισε ένα μοναστήρι και ζούσε μόνη γράφοντας ποιήματα και ύμνους. Πέρασαν αρκετά χρόνια, και ο Θεόφιλος, ο οποίος δεν ξέχασε ποτέ την Κασσιανή, αποφάσισε να την επισκεφτεί στο μοναστήρι. Η Κασσιανή ήταν μόνη στο κελί της γράφοντας το τροπάριο της όταν αντιλήφθηκε την άφιξη της αυτοκρατορικής ακολουθίας. Τον αγαπούσε ακόμη αλλά πλέον είχε αφιερώσει τη ζωή της στο Θεό γι αυτό και κρύφτηκε, μη επιθυμώντας να αφήσει το παλιό της πάθος να ξεπεράσει το μοναστικό της ζήλο. Άφησε όμως το μισοτελειωμένο ύμνο πάνω σε ένα τραπέζι. Ο Θεόφιλος ανακάλυψε το κελί της και μπήκε σε αυτό ολομόναχος. Την αναζήτησε αλλά μάταια. Εκείνη τον παρακολουθούσε μέσα από μία ντουλάπα στην οποία είχε κρυφτεί. Ο Θεόφιλος στενοχωρήθηκε, έκλαψε και μετάνιωσε που για μία στιγμή υπερηφάνειας έχασε μία τόσο όμορφη και έξυπνη γυναίκα. Στη συνέχεια βρήκε τα χειρόγραφα της πάνω στο τραπέζι και τα διάβασε. Μόλις ολοκλήρωσε την ανάγνωση κάθισε και πρόσθεσε ένα στίχο στον ύμνο. Σύμφωνα με την παράδοση ο στίχος αυτός ήταν «ὧν ἐν τῷ παραδείσῳ Εὔα τὸ δειλινόν, κρότον τοῖς ὠσὶν ἠχηθεῖσα, τῷ φόβῳ ἐκρύβη». Φεύγοντας εντόπισε την Κασσιανή που κρυβόταν στην ντουλάπα αλλά δεν της μίλησε, σεβόμενος την επιθυμία της. Η Κασσιανή βγήκε από την κρυψώνα της μετά την αναχώρηση του αυτοκράτορα, διάβασε την προσθήκη του και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τον ύμνο.

Πιστεύεται ότι η Κασσιανή έγραψε το τροπάριο για την ανώνυμη μοιχαλίδα που έσωσε ο Χριστός από λιθοβολισμό λέγοντας “ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω επ’αυτής”. Το τροπάριο, που ψάλλεται το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, κατέχει ξεχωριστή θέση στην Ορθοδοξία. Αρχίζει με τις λέξεις “Κύριε η εν πολλάκις αμαρτίες περιπεσούσα γυνή”.

Leave a Comment